Wonen op De Kaai

Herontwikkeling industrieterrein tot duurzaam en betaalbaar woongebied

Wonen op De Kaai

Op een prominente plek aan de Maas in Rotterdam verrijst De Kaai. Het voormalige terrein van de margarinefabriek Upfield, tegenover het Noordereiland en De Hef en bekend van de enorme pindakaaspotten op de kade, wordt getransformeerd tot een nieuwe inclus

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

X

Op een prominente plek aan de Maas in Rotterdam verrijst De Kaai. Het voormalige terrein van de margarinefabriek Upfield, tegenover het Noordereiland en De Hef en bekend van de enorme pindakaaspotten op de kade, wordt getransformeerd tot een nieuwe inclus

 

EGM verzorgt het structuurplan, de BIM-coördinatie en engineering, en ontwerpt de gebouwen met uitzondering van de gevels. Voor het ontwerpen van de gevels krijgt een aantal jonge architectenbureaus de kans hun visie vorm te geven, waarna EGM de gevels engineert. Ontwikkelaar VORM verwierf samen met Amvest deze locatie in 2021, en heeft in samenwerking met gemeente Rotterdam, Mecanoo en De Urbanisten een ambitieus masterplan ontwikkeld, waarin rond de duizend woningen zullen worden gerealiseerd.

 

Symbiose van verleden en toekomst

De Kaai zal een unieke mix van wonen, werken en recreëren bieden, waarbij de industriële geschiedenis van de locatie wordt geëerbiedigd en geïntegreerd. Karakteristieke elementen van de oude fabriek, zoals kenmerkende gietijzeren constructies en de ruimtelijke opzet, worden behouden en getransformeerd tot inspirerende werkruimten. Door deze historische context te verbinden met innovatieve architectuur, is de wijk geworteld in nostalgie en tegelijkertijd toekomstgericht. Het iconische voormalige Unilevergebouw ‘De Brug’ dat nog altijd in gebruik is als kantoorruimte, blijft behouden. Op geheel Rotterdamse wijze biedt De Kaai ook ruimte voor ca. 10.000 m² aan niet-woonfuncties, waarvan een groot deel bestemd is voor bedrijfsactiviteiten.

 

Duurzaamheid als kernwaarde

Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp van De Kaai en een breed scala aan duurzame oplossingen krijgt een plek. Door hoogwaardige isolatie, duurzame materialen en slimme klimaatsystemen zullen de gebouwen van De Kaai een lage energiebehoefte hebben. Waar mogelijk krijgen bestaande bouwmaterialen een nieuw leven, hetgeen afval minimaliseert en de ecologische voetafdruk verkleint. Groene daken en gevels voorzien van diverse vegetatie versterken de biodiversiteit, verbeteren de luchtkwaliteit en zorgen voor natuurlijke temperatuurregulering.

 

Omdat de locatie buitendijks ligt, wordt het maaiveld verhoogd. Een slim waterbeheersysteem vangt regenwater op voor hergebruik, waardoor de druk op het riool afneemt en water beschikbaar blijft tijdens drogere periodes. Een regenwatercascade laat dit waterbeheer aan Rotterdammers zien. De gemeente Rotterdam richt de kades groen in, met getijdenoevers langs de waterkanten en een rijke biodiversiteit.

 

Leefbare en inclusieve wijk

De Kaai groeit uit tot een plek waar mensen in alle levensfasen zich thuis voelen, met woningen die aansluiten op diverse woonwensen. Het woningaanbod zal voor 10% uit sociale- en 50% uit middeldure huur en koop bestaan. Dur ruim 600 betaalbare woningen waar veel behoefte aan is. Een gevarieerd aanbod aan woningen, levendige en groene waterkanten, gezellige pleinen en diverse voorzieningen vormen de basis voor een inclusieve en sociale gemeenschap. De openbare ruimte fungeert als een uitnodigend verlengstuk van de huiskamer, waar bewoners elkaar ontmoeten en ontspannen. Het natuurinclusieve ontwerp versterkt de ecologische corridor langs de Maas, en vormt een habitat voor een diversiteit aan flora en fauna.

 

Samenwerking voor een succesvol project

EGM is zeer ervaren in het coördineren en engineeren van complexe grootschalige binnenstedelijke plannen. In het project De Kaai werkt het bureau nauw samen met VORM, Amvest, Mecanoo, De Urbanisten, Wolf Dikken adviseurs, IMd, en architectenbureaus Superuse, Van Eig, Shift A+U, studio Architectuur MAKEN, Loer architecten, Braaksma & Roos. Door de expertises van verschillende disciplines te bundelen, wordt een ontwerp gecreëerd dat zowel architectonisch hoogwaardig als maatschappelijk relevant is.

 

De toekomst van stedelijke ontwikkeling

De Kaai is meer dan een doorsnee nieuwbouwproject; het laat zien hoe steden zich op een duurzame en inclusieve manier kunnen herontwikkelen. Innovatieve architectuur, duurzame technologieën en een sterke focus op de menselijke factor tillen we de stedelijke ontwikkeling hier naar een nieuw niveau. Met een gefaseerde realisatie vanaf 2026 en de eerste bewoners die begin 2027 hun woning in kunnen, levert De Kaai een inspirerende en toekomstbestendige bijdrage aan Rotterdam.

 

Beelden: Stedenbouwkundig plan 'De Kaai'