Point cloud en BIM gecombineerd

Point cloud en BIM als basis voor een succesvolle transformatie Breitnerstraat

EGM heeft in opdracht van ontwikkelende bouwer TransVORM het ontwerp gemaakt voor de stadswoningen in het monumentale schoolgebouw aan de Breitnerstraat in Rotterdam. Het van oorsprong Rooms-Katholieke meisjeslyceum (1932) is ontworpen door Jos Margry (1888-1982) in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Inmiddels is het gebouw aangemerkt als gemeentelijk monument.

Zorgvuldig inmeten is cruciaal

Het schoolgebouw wordt getransformeerd naar 44 appartementen en stadswoningen met eigen tuin. De prognose is dat de bouw begin 2017 zal starten. Het gehele team is aangesloten bij het Nationaal Renovatie Platform (NRP) waardoor alle specialismen gebundeld zijn om dit bijzondere project te transformeren.Het bestaande gebouw is ingemeten door middel van een 3D-scan techniek met als resultaat een ‘point cloud’. Het belang van een goede inmeting is het verkrijgen van zo volledig en accuraat mogelijke informatie, zodat men niet voor onaangename verrassingen komt te staan tijdens de uitvoering. Zo worden budget en planning niet overschreden en gaan er geen monumentale details verloren.

Point cloud als realistische basis voor model

Van point cloud naar BIM model

De ‘point cloud’ is vervolgens in de applicatie Revit geladen om als basis te dienen voor een BIM model. Dit 3D model is uiterst nauwkeurig, waardoor oorspronkelijke elementen zoals dakbalken en sierstukken gewaarborgd blijven. De ingrepen die nodig zijn om het pand naar woningen te transformeren, respecteren de karakteristieke elementen van het gebouw. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen het aansluiten op de bestaande vormgeving en de duidelijke moderne toevoegingen.

 


Geheel in stijl van de huidige bouw wordt alleen een gedeelte van de ramen aan de Breitnerstraat verlaagd. Zo kan een eigen toegangsdeur voor een deel van de woningen worden gerealiseerd. De entrees van het huidige gebouw worden gehandhaafd. Binnen wordt het pand ingrijpend veranderd, waarbij de oorspronkelijke details zoveel mogelijk worden geïntegreerd in de nieuwbouw. Het gebouw krijgt balkons aan de achtergevel aan de zuidzijde en liften. Het binnenterrein wordt ingericht met parkeerplaatsen, een gemeenschappelijke tuin en privé tuinen voor de bewoners van de grondgebonden woningen.

EGM als transformatie-expert

EGM heeft ruime ervaring met transformaties en monumentale gebouwen. We breiden onze kennis op dit gebied voortdurend uit. Zo werkten wij onder meer aan de transformatie van gemeentelijk monument Het Zusterhuis in Schiedam en de transformatie van gemeentelijk monument Gebouw A van het Radboudumc in Nijmegen, waar het verpleeggebouw werd getransformeerd tot kantoorgebouw en restaurant. Door deze transformatie steeg het energielabel van het gebouw van label F naar A.

 

Op het Transformatieplein 2014 toonde EGM middels een pitch haar visie op de transformatie van een schoolgebouw tot een kleinschalige woonvorm voor ouderen met zorgsteunpunt voor de wijk.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met onze collega’s van EGM architecten of Powered by EGM.