Herbestemming Fenixloods Cultuurcluster

Modelleurs van Powered by EGM ondersteunen in bouwtechniek en modelleerwerk bij de uitwerking

In het verlengde van de ondersteuning van Powered by EGM bij het technisch ontwerp en de bouwuitvoering voor de herbestemming van loods Fenix I in Katendrecht, heeft Mei architects and planners Powered by EGM gevraagd om te ondersteunen in bouwtechniek en REVIT-modelleerwerk bij het uitwerken van het zogenaamde Cultuurcluster (loodsprogramma) van technisch ontwerp naar uitvoeringsniveau.

Point cloud als basis

Uitgangspunten hierbij vormt het 3D-model van de bestaande loods, opgezet door onze BIM modelleurs gedurende de uitwerking van Fenix I. Door de aannemer Heijmans is de loods ingemeten met behulp van een 3D-laser scanning. Uit deze laser scan ontstond een zogenaamde point cloud. Deze point cloud is ingeladen in een 3D-systeem en hiervan is een BIM-model gemaakt. Dit model is uiterst accuraat, zelfs torderingen of deels verzakte kolommen en liggers zijn herkenbaar.

Herbestemming loods

Op de loods komt een tussenlaag die de overgang vormt tussen de bestaande contouren en de nieuwe woonverdiepingen. De woonverdiepingen worden gedragen door een nieuwe constructie die dwars door de bestaande loods op zijn eigen fundatie komt te staan. De constructie wordt niet weggestopt, maar juist zoveel mogelijk in het zicht gelaten. Dit betekent dat alle wanden om de constructie heen moeten worden gemodelleerd, een arbeidsintensieve klus.

 

 

In de huidige loods komen onder meer het kindercircus Rotjeknor, de Hogeschool voor de kunsten Codarts, Conny Janssen danst en diverse commerciële ruimten. Indelingen voor genoemde functies zullen door Powered by EGM worden toegevoegd aan het model. Hetzelfde geldt voor de dekvloeren, de trappen, hekwerken, binnenpuien, kozijnen, bouwkundige plafonds en de loopbrug. Ook zullen enkele gevelaanpassingen door Powered by EGM worden doorgevoerd.

Vruchtbare samenwerking

Er wordt nauw samengewerkt met de ontwerper en detaillist van MEI om een zo goed en consistent mogelijk model op te bouwen. De lijnen zijn kort. Door dagelijks overleg en afstemming zijn we in staat in een zeer korte tijd het ontwerp te vertalen tot uitvoeringsmodel. Door wekelijkse interne clash controles worden knelpunten in een vroegtijdig stadium zichtbaar, clashes van het model intern, maar ook van model op model.

 

Powered by EGM is zeer verheugd dat MEI de samenwerking continueert als BIM-partner bij de complexe opdracht Fenix I.