BIM als katalysator

Een beter ontwerp- en bouwproces met BIM

De afgelopen jaren hebben wij hard gewerkt aan de fine tuning van onze BIM-skills door intensieve trainingen en ontwikkelingsprogramma's. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een nieuw specialistisch bedrijfsonderdeel binnen het bureau: Powered by EGM. Powered by EGM biedt een totaaloplossing van voorlopig ontwerp tot de as-built fase en ook de exploitatiefase voor bouwbedrijven, architecten en opdrachtgevers. Onze BIM-diensten bestaan uit het 3D-modelleerwerk, bouwtechniek, visualisatie, management, coördinatie, beheer en systems engineering.

Samenwerken over de grenzen van de disciplines

Door BIM verdwijnen grenzen tussen de verschillende disciplines, waardoor we sneller tot een beter resultaat komen. Samenwerken in één 3D-model geeft opmaal inzicht in alle aspecten van een gebouw. Zo voorkomen we in de ontwerpfase al faalkosten tijdens de uitvoering. Het spaart tijd en draagt bij aan positieve, wederzijdse beïnvloeding van en door ontwerpers, adviseurs, uitvoerenden en opdrachtgever.

BIM als katalysator van procesverandering

Alle nieuwe projecten kunnen we opstarten met BIM. Hiervoor hebben wij een BIM-protocol dat gebaseerd is op de RVB-norm. Ook beschikken we over een eigen 3D-bibliotheek. BIM zien wij niet alleen als een technische innovatie, maar ook - en misschien zelfs meer nog - als katalysator voor een ander, beter ontwerp- en bouwproces. Een proces waarin alle partijen samenwerken aan de engineering van een beter gebouw. De opdrachtgever staat daarbij niet langs de zijlijn, maar is actief betrokken bij het proces. 

Hogere kwaliteit en minder fouten

Doordat alle adviseurs samenwerken in één model, is het mogelijk om kwaliteit en informatie te leveren, binnen budget en planning. Ontwerpfouten signaleren we in BIM vroegtijdig, wat leidt tot vermindering van risico's en kosten bij de realisatie en exploitatie van het ontwerp.

Meer uit het model

Het 3D-gebouwmodel bestaat uit dynamische, intelligente elementen. Elk element beschikt over specifieke gedragsregels en heeft relaties met andere elementen. Elk element is eveneens uniek en genereert naast een grafische- ook een numerieke weergave. Dit geeft aan dat elke wijziging gelijktijdig zowel grafisch als numeriek wordt doorgevoerd. In elke plattegrond, aanzicht, doorsnede of hoeveelhedenlijst is dit dus meteen zichtbaar. 

Life Cycle Cost

De behoefte groeit om onderhoudskosten en Life Cycle Cost (LCC) al tijdens het voorlopig ontwerp (VO) in kaart te brengen. Immers, deze kosten zijn het hoogst in de exploitatiefase. Wanneer de kosten al in het VO inzichtelijk zijn, kunnen ze gereduceerd worden in de exploitatiefase. Wij hebben een rekentool ontwikkeld die de onderhoudskosten en LCC al in de VO-fase in beeld brengt. Deze gevevens koppelen wij aan BIM. Dit is niet alleen geschikt voor nieuwe gebouwen; ook bestaande gebouwen brengen wij in kaart met 3D-scanning en wij vertalen dit naar BIM. Dit doen wij voor transformatiedoeleinden en als tool voor beheer en onderhoud met kosten, planningen, en als onderhoudsbestek. Voor gebouweigenaren is dit laatste van belang omdat een actueel model altijd toegang geeft tot de laatste stand van zaken.