Verandering is de enige constante

Vincent Ketting in zijn nieuwste column voor Bouwwereld

Een bekend gezegde van de Griekse filosoof Heraclitus luidt ‘verandering is de enige constante’. Hij meende daarmee dat alle verschijnselen worden gekenmerkt door voortdurende verandering. Ook van zijn hand is de gedachte ‘panta rhei’, dat betekent letterlijk ‘alles stroomt’. We leggen het vaak uit als ‘alles is in beweging’, of ‘niets blijft hetzelfde’. Gezegden zijn er niet om letterlijk op te vatten, maar er schuilt wel een grote waarheid in. Zo ook in het feit dat alles aan verandering onderhevig is. Het is zo wijdverspreid en ingeburgerd dat het eigenlijk een no-brainer is.

Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe snel de veranderingen gaan? Die vraag is moeilijker te beantwoorden en zeker geen no-brainer. Economische ontwikkelingen bijvoorbeeld zijn direct te koppelen aan de ontwikkeling van hedendaagse datagestuurde technologieën. En bij die ontwikkelingen zien we dat ze elkaar steeds sneller opvolgen, steeds sneller de markt bereiken en steeds sneller breed geadopteerd worden.

Zo werd ICT al vanaf de eeuwwisseling gezien als een General Purpose Technology (GPT). Hetgeen zoveel betekent als een fundamentele ontwikkeling met een massieve impact op de samenleving die zelfs vergeleken kan worden met de uitvindingen van elektriciteit en de stoommachine. ICT-toepassingen worden onmiskenbaar steeds belangrijker voor economische groei.

 

De komst van Artificial Intelligence (AI) versnelt dit nog eens. Wellicht is de ontwikkeling van AI een op zichzelf staande GPT. Niet alleen rekenkracht van de computer maar ook autonoom denkvermogen en het slim kunnen combineren van data zorgen voor nieuwe inzichten. Scholieren maken al gretig gebruik van ChatGPT door complete verslagen te laten genereren. Sterker nog, een deel van deze column heb ik als test laten genereren door Artificial Intelligence. Best geinig en het werkt uitstekend. Trouwens, de term Artificial Intelligence is voor het eerst 1956 gebruikt.

 

ICT-ontwikkelingen hebben een grote impact op onze manier van leven, leren, werken, enzovoort. Sommige banen verdwijnen, andere ontstaan. Robotisering kan zeker een deel van het ‘blue-collar’ werk overnemen. Maar vergeet niet dat de enorme hoeveelheid aan data en mogelijkheden om het geautomatiseerd te laten verwerken ook ‘white-collar’ werk kan overnemen. In de gezondheidszorg bijvoorbeeld wordt bijna alles gedigitaliseerd. Dit stelt artsen nu al in staat om met de beschikbare data de zorgverlening opnieuw te definiëren. Diagnoses kunnen sneller gesteld worden, beproefde en precieze behandelplannen worden voorgesteld en controle en monitoring geeft data over het effect ervan. Met alle beschikbare data kunnen medicijnen ook nog eens preciezer en goedkoper geproduceerd worden. We worden steeds slimmer.

 

Voor- en nadelen dus! Maar ik zie met name de positieve kant. Als we AI op een intelligente manier inzetten en blijvend rekening houden met de, bijvoorbeeld ethische, risico’s die het met zich mee kan brengen, kunnen we heel veel profijt hebben van deze ontwikkeling. AI is niet te stoppen, iedereen gaat ermee te maken krijgen. 

Het zal ook zeker effect hebben in het architectenvak. Ons bureau heeft de eerste stappen al gezet in de toepassing van AI. Best spannend en vooral ook interessant als je het mij vraagt.

 

Zo zal iedereen binnen zijn eigen vakgebied moeten aftasten welke impact dit kan gaan hebben. Alleen zo blijf je in staat om nieuwe technologieën te begrijpen, te volgen en waar kansrijk te adopteren. Als je niet meegaat (met de stroom) verlies je de juiste snelheid en is het te laat om in te stappen. Panta rhei. We moeten altijd bereid zijn om onze strategieën aan te passen om te overleven. Door gebruik te maken van innovatie kunnen we wendbaar en flexibel blijven in een onvoorspelbare economie.

 

#3 2023 | De column van Vincent (partner EGM architecten) is te lezen in elke editie van Bouwwereld - de wereld achter architectuur en bouwtechniek.